Anton Corbijn

Naast grafisch ontwerper en speelfilmregisseur is Anton Corbijn tevens een niet onverdienstelijk fotograaf. Als fotograaf is hij voornamelijk bekend geworden als pop-fotograaf en door zijn portretfoto’s van artiesten en andere bekende personen.

Koninging Beatrix

Een van de bijzondere personen welke voor Corbijns camera heeft gestaan is koningin Beatrix. Corbijn maakte in totaal drie portretten van haar, ter ere van haar 70e verjaardag in 2008. Deze drie foto’s zijn niet alleen te bewonderen op de officiële website van het koninklijk huis, maar zijn ook vrij te downloaden voor ieders persoonlijk gebruik. Om een echte Corbijn aan de muur te hebben, hoef je dus enkel een afdruk te maken van een van de drie foto’s.

OOR

De start van Corbijns carrière als fotograaf ligt bij het Nederlandse muziektijdschrift OOR. Corbijn had namelijk altijd al een voorliefde voor rocksterren en muziek. Zijn allereerste foto voor het blad was dan ook een toevallige kiek van de muziekgroep Solution, tijdens een optreden op in Groningen in 1972. De van nature erg verlegen Corbijn wilde dolgraag vooraan staan bij het concert op de Grote Markt, maar had een excuus om naar voren te lopen. Gewapend met de camera van zijn vader liep hij recht op zijn doel af en nam de desbetreffende foto’s. Na het ontwikkelen stuurde Corbijn ze op naar het muziekblad ‘Muziek Parade’, waarin ze tot zijn grote verbazing geplaatst werden. Een nieuwe passie was geboren!

Platenhoezen

Naast portretfoto’s werd Corbijn eveneens bekend door zijn foto’s voor platenhoezen. Van Depeche Mode tot de Bee Gees, honderden hoezen pronken met zijn werk.

Daarnaast werkte Corbijn tussen 1998 en 2000 samen met Merlene Dumas, een van oorsprong Zuid-Afrikaanse kunstenares. Van de foto’s die Corbijn tentoonstelde onder de projectnaam ‘Stripping Girls’, nam Dumas later polaroids welke als bron van inspiratie diende voor diverse schilderijen.