Michelangelo Buonarroti

Michelangelo was een zeer veelzijdige kunstenaar uit de Italiaanse Renaissance. Zo beoefende hij het vak van dichter, architect, kunstschilder en beeldhouwer. In dit artikel lichten we enkel Michelangelo als beeldhouwer uit.

De David

Een van ‘s werelds bekendste beeldhouwwerken is de David van Michelangelo. Michelangelo werkte naar verluid tussen 1501 en 1504 aan het beeld, midden in het tijdperk van de hoogrenaissance dus. De David meet inclusief sokkel 5,17 meter. Een enorm kunstwerk dus.

Dit beeldhouwwerk verbeeld de Bijbelse figuur David die op het punt staat om de reus Goliath aan te vallen met een geladen slinger. De reden dat het beeld vrij breed is maar niet zo diep, komt doordat Michelangelo een blok marmer gebruikte waaraan 40 jaar daarvoor al een beeldhouwer genaamd Di Duccio aan begonnen was.

De verhoudingen tussen torso en onderlichaam lijken op het eerste oog een beetje uit zijn verband. De reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk omdat het beeld bedoeld was om te plaatsen op een hoge sokkel. Toeschouwers zouden het beeld dus vanuit een omhoog kijkend perspectief aanschouwen. Nog een mogelijkheid voor deze verhoudingen is dat het beeld een jonge, adolescente David afbeeld.