Frans Lanting

Werkend in de Verenigde Staten maar de uit Nederland afkomstige Frans Lanting is een wereldberoemde natuurfotograaf. Aan de basis van zijn succes ligt zijn eerste fotoreportage, met Terschelling als onderwerp. Deze reportage werd gepubliceerd in het tijdschrift Grasduinen, en luidde de start van Lantings verdere carrière in.

Rond de wereld

Al snel reisde Lanting de wereld rond om de meest prachtige en indrukwekkende fotoreportages te maken met daarin de natuur als hoofdrol. Van Antartica tot het Amazonegebied, geen plek is onbekend gebleven voor Lanting. Deze prachtige plaatjes zijn dan ook door diverse gerenommeerde bladen gepubliceerd. We noemen een National Geographic, Life en Audubon als kleine greep uit de vele voorbeelden.

Diverse prijzen

Lanting heeft in de loop der jaren diverse onderscheidingen op zijn naam mogen zetten. Wellicht een van de meest prestigieuze prijzen welke hij in ontvangst mocht nemen is de eerste plaats op de World Press Photo Awards in 1989. Met zijn ‘Lemurs of Madagascar’ gooide hij hoge ogen bij de jury. Dit kunstje flikte Lanting echter nogmaals in 1990, toen hij zelfs binnen twee verschillende categorieën de eerste prijs in de wacht wist te slepen. Allereerst met zijn ‘Leven op Antartica’ binnen de categorie natuur/stories. Ten tweede met de ‘Verdrinkende zeeolifant’ in de rubriek natuur/singles.