Beginnen met beeldhouwen

Beeldhouwen is een kunstvorm waarbij er een object wordt gehakt uit een blok materiaal. Dit is een driedimensionale kunstvorm, in tegenstelling tot veel andere beeldende kunstvormen zoals tekenen en schilderen. Beeldhouwwerken kunnen gemaakt worden uit veel verschillende materialen, en de afgelopen eeuw zijn daar steeds meer verschillende opties bijgekomen. In dit artikel hopen we je te inspireren om zelf een beitel in een blok materiaal te zetten. Beeldhouwen is makkelijker dan het lijkt en ontzettend bevredigend – ook voor de beginnende hakker.

Hoe begin je met beeldhouwen

Sommige materiaalsoorten lenen zich beter voor de beginnende beeldhouwer dan anderen. Zachte houtsoorten, harde klei, gips en bepaalde steensoorten zoals kalksteen zijn met veel minder moeite om te vormen tot een herkenbaar object dan bijvoorbeeld marmer of eikenhout. Door lichtere materialen te gebruiken kan een beginnende kunstenaar snel beter worden in de technieken van het beeldhouwen. Kies een onderwerp dat je interesseert – des te meer ben je bereid om door te zetten! Wil je een abstract object of een dier maken? Of toch liever een beeld van een mens? Trek je kind een leuk shirt van Kids brand store aan en laat hem of haar poseren voor een onvergetelijke herinnering.

Leren werken in 3D kan uitdagend zijn als je daar geen ervaring mee hebt. Het is een goed idee om op het materiaal eerst hulplijnen te tekenen aan weerszijden van het blok. Daarmee kan een object worden uitgehakt dat een hele ruwe versie vormt van het te maken object. Daarna kan de beeldhouwer gaan verfijnen en de details van zijn creatie uitwerken. Ook is het van belang om een juiste techniek aan te leren, waarmee je snel en nauwkeurig de gewenste hoeveelheid materiaal kan verwijderen. Om zo’n techniek onder de knie te krijgen is veel oefening nodig.

Wat heb je nodig

Bij klassiek beeldhouwen mag je eigenlijk alleen maar materiaal verwijderen. Dan spreken we van een beeld of een sculptuur. Als je materiaal (zoals bijvoorbeeld gips) toevoegt dan spreken we van een plastiek. Er zijn veel materialen die zich goed lenen voor het maken van beelden. Tientallen soorten natuursteen en hout, maar ook beton, kunststoffen en was zijn allemaal geschikt. Je hebt één of meerdere beitels nodig, die sterk genoeg zijn om het materiaal te bewerken. Ook heb je een hamer nodig waarmee je zachtjes op de beitel tikt, en zo het overtollige materiaal verwijdert. Het is absoluut niet nodig tientallen beitels aan te schaffen. Als je genoeg materiaal hebt verwijderd kan je de zijden en lijnen van je sculptuur vloeiend maken door het te schuren en/of te polijsten.

Voor de rest is leren beeldhouwen, zoals bij veel verschillende kunstvormen, een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Ook kan het heel nuttig zijn om eens bij een gevorderde beeldhouwer mee te kijken hoe die werkt, en daar lering uit trekken. In ons land worden tientallen verschillende cursussen beeldhouwen voor beginners gegeven. Vanwege de kosten van het materiaal kunnen die soms vrij duur zijn – maar ze helpen je ontzettend om snel een hoger niveau te bereiken!