Teken- en schilderkunst als therapie

Kunstenaars kunnen door te tekenen en te schilderen prachtige creaties voortbrengen. Sommige kunstenaars doen dit om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien en deze kunstenaars zijn daar heel goed in geslaagd. Andere kunstenaars tekenen en schilderen puur voor hun plezier. Wat de meeste kunstenaars wel met elkaar gemeen hebben is dat ze een kunstwerk met hart en ziel tot stand brengen. Met passie een kunstwerk maken wordt door vele kunstenaars dan ook ervaren als een vorm van therapie.

Kwijtraken van overweldigende emoties

Als men een tekening of een schilderij bestudeert is het niet zo moeilijk om erachter te komen hoe de kunstenaar zich op dat ogenblik voelde. Scherpe, diepe lijnen en harde kleuren kunnen erop wijzen dat de kunstenaar tijdens het creëren van het kunstwerk zijn opgekropte woede probeerde kwijt te geraken. Anderzijds kan een lieflijk tafereel en het gebruik van pasteltinten verwijzen naar bijvoorbeeld liefdesverdriet of juist naar een bijzonder romantische stemming….

Persoonlijke groei

Sommige kunstenaars gaan uit van een bepaald idee, terwijl andere artiesten liever improviseren tot het kunstwerk helemaal aan hun wensen voldoet. Hoe een kunstenaar ook te werk gaat, de creatie van een kunstwerk – vanaf de eerste penseelstreek tot en met het plaatsen van de naam onderaan het schilderij en het uitkiezen van Fotolijsten voor het eindresultaat – is een ontwikkelingsproces, en dat geldt zowel voor het kunstwerk als voor de kunstenaar zelf, die op dat moment een persoonlijke groei doormaakt. Elk kunstwerk kan daarom beschouwd worden als een creatie waarin een stuk van de kunstenaar zelf terug te vinden is.

Uitlaatklep voor stress

Tijdens het maken van een kunstwerk is concentratie onontbeerlijk. Sommige kunstenaars zijn in staat om zich volledig af te sluiten van hun dagelijkse beslommeringen, waardoor ze minder stress ervaren. Tegenwoordig lijkt het erop dat iedereen last heeft van stress. Een potlood of penseel ter hand nemen doet wonderen en zorgt ervoor dat de focus verlegd wordt naar het rustgevende creatieproces.