De zon als bron van inspiratie

Het donkere winterseizoen is eindelijk weer voorbij. Het voorjaar is reeds begonnen – op https://nl.bgastore.be/ is de lenteweek inmiddels van start gegaan – en de prachtige natuur begint langzaamaan te ontluiken: krokussen en narcissen sieren de tuinen, een vers boeket gele tulpen staat op de keukentafel te stralen, de vogels zingen voluit en dartele lammetjes huppelen vrolijk door de wei. Nog even en ook de koeien kunnen weer buiten grazen. En dat allemaal dankzij de zon, onze bron van warmte en licht.

Voorstellingen van de zon

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zon een bron van inspiratie is (geweest) voor menig beeldend kunstenaar. Door de eeuwen heen hebben een groot aantal kunstenaars geprobeerd de zon op de meest fraaie manieren te verbeelden, zowel op abstracte wijze als op een werkelijkheidsgetrouwe manier. Zo is op het latere werk van Vincent van Gogh dikwijls een gele zon te aanschouwen. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werd van Gogh steeds meer geboeid door de stralende zon die voor hem onlosmakelijk verbonden was met de schitterende korenvelden in zijn omgeving, zoals veel van zijn doeken laten zien.

Ook het oeuvre van beeldend kunstenares Irene van Uxem bevat een erg fraai schilderij waarop de zon centraal staat. De hierboven genoemde voorbeelden laten zien dat de zon als thema op zeer verschillende manieren kan worden belicht: het mag duidelijk zijn dat ook de gemoedstoestand van de kunstenaar en diens perceptie een grote rol hebben gespeeld bij hun verbeelding van de zon.

Het huis lichter maken

In het huidige tijdsgewricht waarin de overheidsmaatregelen met betrekking tot de coronapandemie de wereld gevangen houden, beginnen steeds meer mensen naar licht, vrijheid en vrolijkheid te verlangen. Misschien is het een goed idee om eens te beginnen met een grote voorjaarsschoonmaak, waarbij alle ballast in huis ‘overboord’ wordt gegooid. Opruimen en schoonmaken zorgt er namelijk voor dat de sfeer in huis lichter wordt. Om deze verlichte ambiance verder te benadrukken kunnen we de kamermuren verfraaien met enkele zonnige posters, welke te bestellen zijn bij BGA, een webwinkel die op dit moment een groot aantal vrolijke woondecoraties in de aanbieding heeft. Naast posters, kaders en spiegels is er nu ook fraai beddengoed, waaronder bedspreien, dekens en kussenhoezen, te verkrijgen.