Beroemde Nederlandse schilders

Nederland is een bakermat van vele bekende schilders. Waar een klein land groot in kan zijn, nietwaar? Met name de Gouden Eeuw heeft vele Nederlandse grootheden voorgebracht, echter stammen er ook een aantal grote namen uit de moderne tijd. In dit artikel lichten we er een aantal voor je uit.

Rembrandt van Rijn

Hét voorbeeld van een beroemde Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw is Rembrandt van Rijn. Hij is met recht een van de belangrijkste schilders uit de 17e eeuw. Niet alleen omdat hij vele schilderijen heeft geproduceerd (zo’n 300 schilderijen, 300 etsen en 2.000 tekeningen), maar eveneens om dat hij de maker is van de befaamde Nachtwacht. Rembrandts werk typeert zich voornamelijk door het perfecte lichtspel dat hij toe wist te passen, gecombineerd met het gebruik van scherpe contrasten. Dit samen creëert een dramatisch effect voor de toeschouwer. De onderwerpen welke Rembrandt op het doek zette waren hoofdzakelijk historische taferelen en verhalen, portretten en zelfs een aantal zelfportretten.

Jan Steen

Een eveneens uit de Gouden Eeuw afkomstige Nederlandse schilder is Jan steen. Iedereen kent de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ wel. Dit drukt dan ook direct de beeltenissen uit welke Steen vereeuwigde op het doek. Doorgaans waren zijn schilderijen namelijk een afbeelding van een huiselijk tafereel in rommelige toestand. De aardappeleters is wellicht het bekendste voorbeeld hiervan. Jan steen was niet vies van een beetje humor in zijn schilderijen en maakte graag gebruik van de gewone man om af te beelden. Deze schilderijen geven daarom een heel goed beeld weer van hoe het er in die tijd bij de gemiddelde huishoudens aan toe ging.

Piet Mondriaan

We zetten een grote stap voorwaarts in de tijd en we zijn aanbeland in de 2e eeuw. De tijd waarin Piet Mondriaan het grootste deel van zijn werken produceerde. Naast schilder was Mondriaan ook kunsttheoreticus en mag, samen met de Spaanse Picasso, als een van de pioniers van de abstracte kunstschilder-techniek gezien worden. Mondriaan staat bij het grote publiek voornamelijk bekend vanwege het gebruik van geometrische en abstracte vormen en het gebruik van primaire kleuren. Mondriaan is dan ook een zeer grote inspiratiebron geweest voor veel architectuur en interieurdesign.

Herman Brood

Herman Brood was een artiest die van alle markten thuis was. In de loop der jaren werd hij naast zanger, auteur en acteur dan ook steeds actiever als kunstschilder. Kenmerkend voor zijn schilderijen is het grote formaat doek waarop hij werkte en het felle kleurgebruik. Naast schilderen op conventionele dragers, hield Brood er op zijn tijd ook van om buiten de gebaande paden te gaan. Zo decoreerde hij een parkeergarage in Leidschendam eens met acht gigantische muurschilderingen, welke jarenlang een straatbepalend onderdeel waren.