Donatello

Een van Florences grootste beeldhouwers voor Michelangelo was Donato di Niccolò di Betto Bardi, beter bekend onder de naam Donatello. Donatello was een grote favoriet van de Medici-familie, een zeer rijke en machtige familie uit het Florence van de 15e eeuw. De Medici-familie had veel invloed en een toonaangevende rol op het gebied van kunst in die periode. Donatello’s stijl kenmerkt zich door de dramatische vormgeving welke gebaseerd is op klassieke Romeinse vormen en het christelijke pathos.

David van Donatello

Dit vrijstaande bronzen standbeeld is een afbeelding van mannelijk naakt, wat voor veel sensatie zorgde tijdens de onthulling. Het is een afbeelding van koning David welke een voet op het afgehakte hoofd van de reus Goliath heeft staan.

Opvallend aan het beeld is de vrouwelijk aandoende jongeman met een geheimzinnige glimlach op het gezicht. In zijn hand houdt David het zwaard van Goliath, en op zijn hoofd draagt hij een hoed getooid met een lauwerkrans, wat symbool staat voor overwinning. Het beeld werd door Donatello gemaakt voor Cosimo de’ Medici, welke het op de binnenplaats zette van het Palazzo Medici-Riccardi in Florence. Het beeld werd in beslag genomen toen de’ Medici uit de stad werd verjaagd, en zo belandde het op de binnenplaats van het Palazzo Vecchio in dezelfde stad.