Soorten beelden

In beeldhouwkunst zijn vele soorten en variaties van beelden bekend. Om een beter beeld van grootte van de diversiteit van beeldhouwwerken te schetsen, lichten we hier een aantal veelvoorkomende soorten beeldhouwwerken voor je uit.

Sculptuur

Sculpturen zijn ruimtelijke beeldhouwwerken welke gemaakt worden door materiaal te verwijderen door snijden, hakken, gutsen, schrapen, zagen, raspen en schuren. Van oorsprong wordt gewerkt met een star basismateriaal zoals natuursteen en hout, maar er zijn ook modernere variaties mogelijk waarbij ijs, gips, kunststof, baksteen, beton, polyurethaanschuim of zelfs een compacte berg zand als basis dient.

De term beeldhouwer vindt zijn oorsprong dan ook in deze techniek, daar dit het ‘hakken’ of ‘houwen’ omschrijft. De term beeldhouwer is inmiddels de algemene benaming voor een ruimtelijk werkend kunstenaar, ook al werkt hij of zij niet middels subtractie van het materiaal.

Plastiek

De tegenhanger van een sculptuur is een plastiek. Hierbij bestaat het kunstwerk niet enkel uit een star materiaal, maar wordt een toevoeging gedaan van een plastische massa door middel van gieten of modelleren. Dit samenvoegen van materialen wordt assemblage genoemd. Het is in feite een driedimensionale collage van vormen.

Borstbeeld

Een borstbeeld wordt ook wel buste genoemd, en is een beeldhouwwerk dat uitsluitend de borst, schouders en het hoofd weergeeft. Het is in feite de beeldhouw-variant van een portretschildering. Dergelijke borstbeelden beelden doorgaans belangrijke historische personen af. In vroeger tijden werden dergelijke bustes nogal eens geromantiseerd en geïdealiseerd, waardoor de gelijkenis met de persoon vaak ver te zoeken was. Een borstbeeld werd van oorsprong gemaakt door eerst een model te boetseren van klei, gips of was, om hier vervolgens een mal van te maken. In deze mal werd dan een metaal zoals brons gegoten om het uiteindelijke borstbeeld te maken. Ook variaties gehouwen uit marmer komen veel voor.