Auguste Rodin

Frans beeldhouwer Auguste Rodin was een impressionistisch beeldhouwer. Om zijn werken er dynamisch uit te laten zien maakte hij veel gebruik van de natuur. Opvallend voor zijn werk zijn de onregelmatige oppervlakken, waardoor lichtinval schitteringen veroorzaakt welke zijn beelden beweeglijkheid geven. Deze beweeglijkheid was niet in de eerste plaats de achterliggende reden voor Rodin om dit effect te creëren. Hij deed het namelijk om de stappen van de sculptuur te verduidelijken.

De Denker

Dit befaamde bronzen beeldhouwwerk van Rodin heet van oorsprong ‘Le Penseur’, dat De Denker betekend. Het beeld wordt echter ook wel ‘Le Poète’ genoemd, gezien het een mediterende Dante voorstelde. Voor Rodin was De Denker het eerste beeld door hem gemaakt dat publiekelijk tentoongesteld werd. Het werd voor het Pantheon geplaatst tijdens een onstuimige sociale en politieke crisis, waardoor het beeld een zeer socialistisch symbool is geworden.

De Kus

De Kus staat ook bekend onder de naam Baiser, en is geïnspireerd op door Dantes Divina Commedia. De Divina Commedia is een epos van dichter Dante Alighieri en behoort tot een van de erkende meesterwerken binnen de westerse literatuur. De Kus van Rodin symboliseert hier het sensuele thema van het koppel Paolo Malatesta en Francesca da Rimini.