Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862 – 1918) was een schilder uit Oostenrijk wiens werk tot het symbolisme en de Jugendstil gerekend kan worden. Tot de kenmerken van zijn schilderijen behoren suggestieve erotiek en herhalende patronen. Zijn kleurige werken zijn nog steeds zeer populair, en veel mensen hebben posters van Klimt’s werk in hun bezit.

Vroege jaren

Klimt wordt vanaf zijn veertiende opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool van Wenen. Zijn eerste werken zijn neoclassicistisch te noemen. Om rond te komen maakt Klimt brave schilderijen op plafonds en muren in zijn woonplaats. Maar in zijn hart wil Klimt breken met de geldende kunsttradities.

De Wiener Sezession, schilderijen om in te lijsten

Wenen aan het einde van de 19e eeuw is een onrustige broeiplaats van kunstenaars, vernieuwers en radicalen. Klimt is één van de oprichters van De Wiener Sezession. Deze kring stelde zich tot doel om de kunst totaal te vernieuwen.

De jaren rond de eeuwwisseling zijn erg productief voor Klimt. Hij verwerkt decoratieve patronen in zijn werk en voegt daar bijna fotorealistische elementen aan toe. In feite gebruikt Klimt als één van de eerste schilders foto’s als basis, wat hem op flink wat kritiek komt te staan.

Bestel een poster van het werk van Klimt en andere schilders

Een paar jaar later breekt Klimt met De Wiener Sezession. Hij geniet nu internationaal succes, en wordt gevraagd om portretten te schilderen van personen uit de elite van Wenen. Bekende schilderijen van Klimt uit deze tijd zijn De Kus, Judith I en Danaë.

In 1912 maakt hij Mäda Primavesi, één van zijn bekendste werken. Dit portret van een jong meisje is prachtig, maar roept tegelijk onrust op vanwege de zelfverzekerde, verleidelijke houding en blik van het model. Op https://dearsam.nl/ kan je een poster met een reproductie van Mäda Primavesi kopen. Daar vind je nog veel meer posters van bekende schilderijen uit de late 19e eeuw.

Faculteitsschilderijen en laatste jaren

Toen Klimt de opdracht kreeg om drie plafondschilderijen te maken voor de universiteit van Wenen, vatte hij die opdracht op geheel eigen manier op. Klimt was inmiddels beïnvloed geraakt door denkers als Freud, en verwerkte nu verwarring over seksualiteit, mannelijkheid en verval in zijn schilderijen.

Deze eigenschappen zien we terug in de drie Faculteitsschilderijen, en ze veroorzaakten een forse hetze. Klimt besloot toen om te stoppen met het maken van werken in commissie. Hij schildert tot zijn dood in 1918 voornamelijk nog landschappen en donkere, dromerige portretten. Ook van een paar van deze schilderijen kan je bij Dear Sam posters kopen.