Hoe wordt een bronzen standbeeld gemaakt?

Brons is een prachtig, rijk materiaal dat de tand des tijds uitstekend doorstaat. Er worden nog steeds bronzen gebruiksvoorwerpen, wapens en kunst uit de verre Oudheid opgegraven. Geen wonder dat dit edelmetaal een geliefde keuze is voor beeldhouwers. Maar hoe wordt een bronzen standbeeld eigenlijk gemaakt? Lees het in dit artikel.

Via hameren

Brons is duur, en vroeger bestonden Qeld en andere verstrekkers van voordelige bedrijfsleningen nog niet. Daarom werd er door oude kunstenaars al snel een listige methode bedacht om zo min mogelijk brons te gebruiken voor een zo groot mogelijk standbeeld. Brons laat zich uitstekend dun uithameren. Dat betekent dat dunne platen brons, in de juiste vorm gehamerd, over een houten of kleien standbeeld gelegd kunnen worden. Zo kunnen er monumentale “bronzen” beelden worden gemaakt, terwijl de eigenlijke hoeveelheid gebruikte materiaal klein is.

Via gieten

Er wordt eerst een mal van steen of klei gemaakt, waarin vloeibaar brons wordt gegoten. De mal wordt verwijderd en het bronzen object blijft over. Het is voor kunstenaars die met brons werken een uitdaging om de omgekeerde afbeelding in de mal mooi te krijgen.

Verlorenwasmethode

Een uitvinding van latere datum en nu de meest gebruikte methode. De kunstenaar maakt eerst een model van was (bijvoorbeeld paraffine). De was wordt dan bedekt met gips, klei of ander aardewerk. De was wordt uit het aardewerk gesmolten via vooraf gemaakte gietkanalen. Via deze kanalen wordt de vorm nu gevuld met brons. Na het verwijderen van de vorm blijft een bronzen replica van het originele wassen model over.